ONS Leiden opnieuw dominant in UR

Bij de Universiteitsraadsverkiezingen heeft ONS Leiden opnieuw de absolute meerderheid verworven in de studentgeleding: de partij sleepte ruim 55% van de stemmen in de wacht, goed voor vijf van de acht zetels – inclusief restzetel. Voor de personeelsgeleding was er dit jaar geen verkiezing.

ONS Leiden iets meer stemmen
ONS Leiden (Ondernemende Studenten Leiden) deed vorig jaar voor het eerst onder deze naam mee, daarvoor heette de partij SGL (Studenten Geleding Leiden). Tegelijkertijd stapte het enige BeP-lid (Bewust en Progressief) over naar ONS Leiden, waarna BeP ophield te bestaan. ONS Leiden heeft haar positie iets weten te verstevigen: van 55 naar 55,6% van de stemmen.

Verlies voor CSL
De winst van ONS Leiden gaat ten koste van de Christelijke Studentenfractie Leiden (CSL), die bijna 1% van de stemmen inlevert (nu 17,5%) maar haar zetel behoudt. Ook de Lijst Vooruitstrevende Studenten (LVS) groeide iets  (met 0,3% naar 26,9%), eveneens ten koste van de CSL. De LVS behoudt haar twee zetels.

Alle partijen hadden ook Haagse kandidaten van de Faculteit Governance and Global Affairs op hun kieslijst staan.

Opkomst gegroeid
De opkomst was dit jaar 3,9% hoger dan in 2016: 23,6% van de studenten bracht een stem uit. Het percentage voorkeurkeursstemmen was ook hoger: 21,9% tegen 18,7% vorig jaar.

Bron: Universiteit Leiden

Uitslag verkiezingen 2017